Čimbenici rizika i prevencija

Čimbenici rizika

Čimbenici rizika su oni čimbenici koji povečavaju mogućnost oboljenja. Različiti karcinomi povezani su s različitim čimbenicima rizika. Oni mogu biti povezani sa stilom života i postoje oni čimbenici na koje se ne može utjecati.

Čimbenici rizika za ezofagealni karcinom:

  • Spol: 8 puta češći kod muškaraca nego kod žena
  • Dob: rizik raste sa starošću. Manje od 15% slučajeva kod ljudi mlađih od 55 godina.
  • Gastroezofagealni refluks (GERB): Ljudi koji imaju GERB imaju malo veći rizik za dobivanje karcinoma. GERB također može biti povezan s tzv. Barettovim jednjakom, koji isto povećava rizik od nastanka karcinoma.
  • Barettov jednjak: riječ je o prekarcinoznim lezijama koje se javljaju kod 6-14% pacijenata s GERB-om, od kojih će 0.5-1% njih razviti egzofagealni karcinom.
  • Pušenje: pušači u odnosu na nepušče imaju tri puta veće šanse za razvoj karcinoma.
  • Debljina: ljudi s BMI (body mass index) većim od 25 imaju dvostruko veći rizik za razvoj karicnoma u odnosu na one s normalnom težinom.

Čimbenici rizika za karcinom želuca:

  • Spol: muškarci imaju dvostruko veće šanse za razvoj karcinoma želuca.
  • Dob: rizik za razvoj karicnom se povećava kod osoba starijih od 50 godina. Većina ljudi kojima je dijagnosticiran karcinom želuca su između 60 – 80 godina.
  • Infekcija s Helicobacter pylori (H. Pylori): jedan je od glavnih uzroka karcinoma želuca. Gotovo polovica svjetske populacije ima infekciju s H. Pylori, a 3% zaraženih pacijenata razvije karcinom želuca.
  • Gastroezofagealni refluks (GERB): Ljudi koji imaju GERB imaju malo veći rizik za dobivanje karcinoma.
  • Pušenje: pušači u odnosu na nepušče imaju dvostruko veće šanse za razvoj karcinoma.
  • Debljina: prekomjerena težina i debljina su povezane s većim rizikom od razvoja karcinoma želuca
  • Prehrana: povećan je rizik za razvoj karcinoma želuca kod osoba s prehranom koja uključuje puno slanog mesa, prženog mesa i dimljenu hranu.

Prevencija

Budući da neki od čimbenika rizika uključuju i stil život, rizik je moguće smanjiti prestankom pušenja, održavanjem normalne tjelesne težine i održavanjem normalne prehrane sa smanjenim unosom pretjerano slanih i prženih namirnica.

Probir

U većini zemalja ne provodi se probir na karcinom jednjaka ili želuca. Stoga je bitno da ljudi koji su svijesni nositelji pojedinih rizičnih čimbenika kao i oni s pozitivnom obiteljskom anamnezom, pokušaju smanjiti rizične čimbenike na koje mogu utjecati i sa svojim liječnikom dogovore korake kojima mogu pratiti svoje stanje i pravovremeno reagirati na prvu sumnju.