U svjetlu mjeseca posvećenog podizanju svijesti o kolorektalnom karcinomu, IGET (Institut za gastroenterološke tumore) i GCCA (Global Colon Cancer Association) udružuju snage kako bi zagovarali tjelesnu aktivnost kao ključni element u smanjenju rizika od ove bolesti. Kolorektalni karcinom i dalje predstavlja značajnu zdravstvenu prijetnju globalno, s alarmantnim porastom incidencije tijekom godina.

Statistike ističu hitnost djelovanja: Kolorektalni karcinom ubraja se među najrasprostranjenije karcinome u svijetu, s milijunima novih slučajeva dijagnosticiranih godišnje. Štoviše, broj oboljelih od ove bolesti neprestano raste, što čini imperativnim usvajanje proaktivnih mjera za prevenciju i rano otkrivanje.

Redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću ističe se kao ključna strategija u borbi protiv kolorektalnog karcinoma. Znanstvena istraživanja dosljedno ističu pozitivnu korelaciju između vježbanja i smanjenog rizika od razvoja ove maligne bolesti. Tjelesno kretanje ne samo da potiče opće zdravlje i dobrobit, već igra i ključnu ulogu u održavanju optimalne gastrointestinalne funkcije i metabolizma.

Potičući pojedince da prihvate aktivni način života, IGET i GCCA ciljaju osnažiti zajednice da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem i smanje faktore rizika povezane s kolorektalnim karcinomom. Bilo da se radi o brzom hodanju, vožnji bicikla, plivanju ili sudjelovanju u organiziranim sportskim aktivnostima, redovito uključivanje tjelesne aktivnosti u svakodnevne rutine može značajno pridonijeti zaštiti od ove izazovne bolesti.

Zajedno, krenimo prema budućnosti u kojoj kolorektalni karcinom više neće biti raširena prijetnja, i u kojoj će svaki pojedinac moći uživati u životu vitalnosti i blagostanja. Pridružite nam se u pokretu za zdraviju budućnost i pošaljite nam kako se vi krećete!

Ovoj inicijativi možete doprinijeti slanjem slike ili objavljivanjem na društvenim mrežama  uz hashtagove #igetmovement #globalcrc #steppbysptepp @globalcrc @iget