Liječenje karcinoma jednjaka i želuca

Vrsta liječenja koju će vam preporučiti liječnik ovisi o veličini i stadiju tumora te njegovoj proširenosti. Osim toga, u obzir će se uzeti i vaša dob i opće zdravstveno stanje.

Karcinom jednjaka i želuca se često otežano liječi jer se otkriju u kasnijim stadijima bolesti kada je mogućnost izlječenja mala. Postoji nekoliko opcija za liječenje ovih karcinoma.

Endoskopsko liječenje

Za manji udio vrlo ranih stadija karcinoma jednjaka postoji mogućnost liječenja endoskopskom mukoznom resekcijom (EMR). Ova tehnika koristi endoskop kroz koji se provode instrumenti za kirurško uklanjanje unutarnjeg sloja jednjaka zahvaćenog tumorom.

Kirurško liječenje

Kod nekih ranijih stadija karcinoma jednjaka ili želuca moguće je kirurški ukloniti tumorsko tkivo s dijelom okolnog zdravog tkiva. U određenim slučajevima nakon kirurškog zahvata potrebno je još proći i kroz druge oblike liječenja poput kemoterapije i/ili zračenja.

Ezofagektomija

Ezofagektomija je kirurški zahvata kojim se uklanja dio ili većina jednjaka. Ukoliko se provodi u ranom stadiju karcinoma jednjaka, ovim zahvatom može doći do potpunog uklanjanja karcinoma. Nažalost, u većini slučajeva dijagnoza se postavi u kasnijim stadijima kada ezofagektomija nije dovoljna za potpuno izlječenje.

Postupak nije jednostavan te zahtijeva hospitalizaciju, a količina jednjaka koja se treba ukloniti ovisi o stadiju i zahvaćenosti jednjaka. Ukoliko tumor zahvaća gornji dio jednjaka, najvjerojatnije će biti potrebno ukloniti većinu jednjaka. U tom slučaju se želudac podiže is paja s gornjim preostalim dijelom jednjaka u području vrata ili se može premostiti pomoću dijela crijeva koji služi kao spoj između početka jednjaka i želuca.

Anatomska ilustracija ezofagektomije. Točni detalji samog zahvata i rekonstrukcije se mogu razlikovati od ilustrativnog prikaza (preuzeto i prilagođeno s https://digestivecancers.eu/gastric-oesophageal-cancer-surgery/).

Anatomska ilustracija ezofagektomije. Točni detalji samog zahvata i rekonstrukcije se mogu razlikovati od ilustrativnog prikaza (preuzeto i prilagođeno s https://digestivecancers.eu/gastric-oesophageal-cancer-surgery/).

Parcijalna gastrektomija

Kada tumor zahvaća samo dio želuca moguće je ukloniti ga postupkom parcijalne (djelomične) gastrektomije. Ponekad se uklanja dio želuca zajedno s dijelom jednjaka ili tankog crijeva, a preostali dio se ponovno spaja.

Anatomska ilustracija parcijalne gastrektomije. Točni detalji samog zahvata i rekonstrukcije se mogu razlikovati od ilustrativnog prikaza (preuzeto i prilagođeno s https://digestivecancers.eu/gastric-oesophageal-cancer-surgery/).

Anatomska ilustracija parcijalne gastrektomije. Točni detalji samog zahvata i rekonstrukcije se mogu razlikovati od ilustrativnog prikaza (preuzeto i prilagođeno s https://digestivecancers.eu/gastric-oesophageal-cancer-surgery/).

Totalna gastrektomija

U slučaju da se karcinom proširio po želucu liječnik vam može preporučiti postupak totalne gastrektomije pri kojem se uklanja cijeli želudac, a kraj jednjaka spaja na tanko crijevo kako bi se osigurala prohodnost probavnog sustava.

Nakon totalne gastrektomije otežana je konzumacija hrane. Osoba može jesti male količine hrane što otežava dovoljnu prehranu. Zbog toga se često daju nutritivne pomoćne tvari, bilo putem cijevi za hranjenje direktno u crijevo (enteralna prehrana) ili intravenozno direktno putem krvi (parenteralna prehrana).

U slučaju da kirurg postavi cijev za hranjenje direktno u tanko crijevo tijekom operacije (jejunostoma), nutricionist će vam propisati prehranu tekućim napitcima koji se lakše razgrađuju i apsorbiraju u tankom crijevu. Na ovaj način se osigurava dovoljna prehrana potrebna za postoperativni oporavak. Ovakav oblik prehrane može biti nastavljen i nakon otpusta iz bolnice kao suplementarni oblik prehrane.

Ovakav zahvat je intenzivan i zahtijeva duži period za oporavak te sa sobom nosi određene potencijalne komplikacije poput mučnice, žgaravice, abdominalne boli i proljeva (posebice nakon jela jer hrana prebrzo nakon obroka ulazi u crijeva). Ovakve nuspojave se se najčešće smanje s vremenom.

Nakon parcijalne ili totalne gastrektomije potrebno je prilagoditi prehranu na češće manje obroke.

Palijativna operacija

U određenim situacijama manji kirurški zahvati se mogu preporučiti ne u kurativne svrhe već za smanjenje problema uzrokovanih karcinomom. Npr. kako bi se ugradila cijev za hranjenje direktno u želudac ili tanko crijevo kod osoba koje ne mogu na drugačiji način osigurati dovoljnu nutriciju. Vaš liječnik će vam na temelju vaše situacije ponuditi najbolje opcije.

Anatomska ilustracija totalne gastrektomije. Točni detalji samog zahvata i rekonstrukcije se mogu razlikovati od ilustrativnog prikaza (preuzeto i prilagođeno s https://digestivecancers.eu/gastric-oesophageal-cancer-surgery/).

Anatomska ilustracija totalne gastrektomije. Točni detalji samog zahvata i rekonstrukcije se mogu razlikovati od ilustrativnog prikaza (preuzeto i prilagođeno s https://digestivecancers.eu/gastric-oesophageal-cancer-surgery/).

Kemoterapija

Kemoterapija koristi različite lijekove koji ubijaju tumorske stanice. Postoje tri glavna načina na koji se kemoterapija koristi za liječenje karcinoma jednjaka ili želuca:

  1. Neoadjuvantna kemoterapija – koristi se prije operativnog zahvata kako bi se tumor smanjio i lakše uklonio; najčešće se koristi postupak kemoradijacije, tj. komibinirane kemoterapije sa zračenjem (radioterapija)
  2. Adjuvantna kemoterapija – koristi se nakon kirurškog zahvata kako bi se smanjio rizik povrata (recidiva) karcinoma
  3. Perioperativna kemoterapija – koristi se prije i nakon kirurškog zahvata te tijekom palijativne skrbi kako bi usporila napredovanje karcinoma

Kemoterapija se primjenjuje oralno u obliku tableta ili intravenozno te može uzorkovati različite neugodne nuspojave kao što su umor, mučnina i gubitak kose ovisno o samom lijeku. Najčešće se simptomi ublažavaju s dodatnim lijekovima te nakon završetka kemoterapije prestanu.

Radioterapija

Radioterapija podrazumijeva primjenu X-zraka visoke energije koje uništavaju stanice karcinoma. Može se primjenjivati zasebno kao glavna terapija ili u kombinaciji s kemoterapijom. U tom slučaju radi se o tzv. kemoradijaciji.

Razlikujemo neoadjuvantu terapiju u kojoj se radioterapija primjenjuje prije operacije kako bi se smanjila veličina karcinoma i kako bi ga bilo lakše kirurški ukloniti.

U adjuvantnoj terapiji radioterapija se koristi nakon kirurškog uklanjanja karcinoma kako bi se uklonile sve preostale stanice karcinoma.

Postoji još palijativna terapija u kojoj se radioterapija primjenjuje kako bi se olakšali simptomi karcinoma.

Radioterapija se može provoditi na dva različita načina:

  1. Terapija vanjskim snopom zračenja (External-beam radiation therapy, EBRT): uređaj emitira valove visoke energije na zahvaćeno područje. Svaki tretman traje nekoliko minuta i provodi se izvan tijela pacijenta.
  2. Interna terapija zračenjem (brahiterapija): liječnik postavlja endoskop (dugu, savitljivu cijev) niz grlo kako bi postavio radioaktivni materijal vrlo blizu karcinoma. Budući da je zračenje lokalizirano, ima manje nuspojava od EBRT-a.

Imunoterapija

Imunoterapije su osmišljene na način da jačaju vlastiti imunosni sustav pacijenta i na taj način pomažu u borbi protiv karcinoma.

PD-1 inhibitor je naziv za jedan tip imunoterapije. Radi se o PD-1 molekuli, koja se nalazi na površini T-stanica (vrsta stanice imunosnog sustava) koja normalno pomaže u sprječavanju T-stanica da napadaju druge stanice u tijelu. Lijekovi koji blokiraju PD-1, pojačavaju imunosni odgovor protiv stanica karcinoma, što dovodi do smanjenja nekih tumora ili usporavanja njihovog rasta.

Nivolumab, lijek koji je inhibitor PD-1 molekula, je u prosincu 2020. odobren u Europi za liječenje karcinoma jednjaka. Odobren je za upotrebu kao monoterapijsko liječenje za pacijente s neoperabilnim, uznapredovalim, ponavljajućim ili metastatskim karcinomom skvamoznih stanica jednjaka koji su prethodno liječeni kemoterapijom.

Ciljana terapija

Ciljana terapija usmjerena je na specifične molekule u tumoru, obično s ciljem blokiranja rasta i širenja tumorskih stanica, pokušavajući što manje oštetiti zdrave stanice.

Liječenje usmjereno na HER2 receptor

HER2 (receptor humanog epidermalnog faktora rasta 2) je gen koji, kada je dereguliran, može igrati ulogu u razvoju određenih vrsta karcinoma. Kod nekih karcinoma jednjaka i želuca stvara se previše proteina, na površini njihovih stanica, koji je produkt HER2 gena. Taj protein može pomoći stanicama karcinoma da rastu. Takvi oblici karcinoma poznati su kao HER2 pozitivni karcinomi.

Trastuzumab je monoklonsko protutijelo koje je specifično usmjereno na HER2. Koristi se u terapiji za neke HER2 pozitivne karcinome želuca i karcinoma gastroezofagealnog spoja (mjesto gdje se sastaju jednjak i želudac).

Trastuzumab derukstekan je vrsta ciljanog liječenja poznatog kao konjugat antitijelo-lijek (antibody-drug conjugate, ADC). To je monoklonsko protutijelo (trastuzumab) vezano na kemoterapijski lijek.
Na ovaj način je kemoterapija usmjerena na točno određeno mjesto. Trenutno ga je odobrila samo Uprava za hranu i lijekove (FDA) u SAD-u za liječenje karcinoma lokalno uznapredovalog ili metastatskog HER2-pozitivnog karcinoma želudca ili adenokarcinoma gastroezofagealne spojnice za pacijente koji su prethodno bili na terapiji trastuzumabom.

Liječenje usmjereno na VEGF i angiogenezu

Vaskularni endotelni faktor rasta (VEGF) je protein koji pomaže tumorima da formiraju nove krvne žile (proces poznat kao angiogeneza) kako bi dobili hranjive tvari potrebne za rast. Anti-VEGF tretmani imaju za cilj uskratiti tumoru hranjive tvari koje su mu potrebne za rast i širenje. Ramucirumab je lijek protiv angiogeneze, odobren u Europi za liječenje karcinoma želuca i adenokarcinoma gastroezofagealnog spoja.