O nama

Institut za gastroenterološke tumore je osnovan kao udruga struke i pacijenata kako bi promovirao dijalog o malignim bolestima gastrointestinalnog sustava koje su izliječive ako ih nađemo na vrijeme.

MISIJA I VIZIJA

IGET kroz promociju dijaloga o problemima vezanim uz svjesnost, dijagnostiku, liječenje, rehabilitaciju i palijaciju želi unaprijediti kvalitetu usluga i zivota oboljelih od malignih bolesti gastroenterološkog sustava.

IGET kroz poticanje komunikacije i promociju hodograma kroz sustav kao i standarda skrbi na koje svaki korisnik ima pravo želi izjednačiti skrb o gastroenterološkim tumorima s ostatkom EU. Suradnja između pacijenata, zdrastvenog i nezdrastvenog osoblja te preživljelih je ključna.

DJELOKRUG

IGET će promovirati standarde i dostupnost usluga kroz medije i web stranice. Između ostalog natječaje za stipendije za edukacije profesionalaca i pilot projekte. Fokus u sljedeće dvije godine bit će na tumorima debelog crijeva i rektuma te želuca, te sveobuhvatna skrb.

Kolorektalni karcinom je najučestaliji gastrointestinalni tumor u Hrvatskoj koji se javlja u preko 3700 ljudi godišnje. Nažalost, nedostatak simptoma ili zanemarivanje tragova krvi u stolici ili promjene učestalosti i  konzistencije stolice dovode do dijagnoze u većine slučajeva kada postoji lokalno proširena bolest. U manje od 20% slučajeva bolest se nađe u ranim stadijima kada je preživljenje u 10 g gotovo 95%.

Od 2008. je aktivan program probira kojim se poziva populaciji od 55-74g. na test okultnog krvarenja u stolici i ako je pozitivan na kolonoskopiju. Ionako slab odaziv u Hrvatskoj (prosječno 30%, primjerice susjedna Slovenija ima preko 70%), u godini COVID-a se prepolovio. Kolonoskopije su zlatni standard pretrage jer se na njima otkriju i cesto odstrane polipi koji su preteča karcinoma i na taj nacin izravno smanjuje broj oboljelih u budućnosti.

Potrebno je naglasiti da 20% svih oboljelih je ispod 50 godina starosti i dio njih ima genetsku predispoziciju, što znači da njihovi članovi obitelji imaju rak, ili imaju upalne bolesti crijeva sto ih stavlja u rizičnu skupinu. Kroz interakciju s liječnicima obiteljske medicine i genetska onkološka savjetovališta (prvo u Hrvatsko Klinika za tumore, KBCSM, 2011; drugo na KBC Zagreb od 2018) se pokušavaju identificirati obitelji i pozvati na vrijeme na modificiran program probira. Ključno je naći promjene dok nemaju simptome.

Konačno, hrvatski zdravstveni sustav je solidaran i razrađeni su protokoli za optimalno liječenje svih faza bolesti, te dostupni svim građanima koji imaju medicinske indikacije za pojedine postupke. Nažalost, nedostatak komunikacije unutar struke i prema pacijentima povremeno uzrokuje zastoje i nelogičnosti koji bi u vremenu potpune informatizacije trebali biti zanemarivi.

Nadamo se da ćemo svojim djelovanjem i praktičnim poznavanjem segmenata sustava moći upotrijebiti povratne informacije pacijenata u  dijalogu s administracijom i postići usporedive rezultate s ostalim zemljama EU.

Program za 2023 godinu

UVOD

Institut za gastroenterološke tumore je osnovan kao udruga struke i pacijenata kako bi promovirao dijalog o malignim bolestima gastrointestinalnog sustava koje su izlječive ako ih pronađemo na vrijeme.

Područje djelovanja IGET jest područje ljudskih prava, zaštite prava pacijenata, preventivno djelovanje, unaprjeđenje i zaštita zdravlja oboljelih od malignih bolesti, te obrazovanje, znanost, stručni rad i istraživanje.

IGET u svom fokusu djelovanja ima ne samo znanstveno i stručno unaprjeđenje znanja medicinskih djelatnika u području dijagnostike, liječenja i praćenja gastroenteroloških tumora u RH, kao i organiziranje i razvijanje aktivne suradnje s međunarodnim srodnim gastroenterološkim udrugama, već i djelovanje u smjeru detaljnijeg informiranja pacijenata liječenih od gastroenteroloških tumora i informiranje opće populacije o značaju prevencije i ranog otkrivanja gastroenteroloških tumora uz unaprjeđenje postojećih komunikacijskih kanala koji su namijenjeni korisnicima usluga te unaprjeđenje funkcionalnosti postojećih stručnih multidisciplinarnih timova koji skrbe o pacijentima s gastroenterološkim tumorima.

Cilj IGETa je zaštita zdravlja i prevencija gastroenteroloških tumora kroz promociju zdravog načina života, kretanje i pravilnu prehranu.

 

KLJUCNI CILJEVI I AKTIVNOSTI ZA 2023

 

Znanstveno stručne aktivnosti
 • organiziranje i sudjelovanje predstavnika udruge na edukativnim webinarima, podcastima, znanstvenim konferencijama i kongresima.
 • organiziranje Drugog znanstveno stručnog skupa za kolorektalni karcinom: “Gdje smo 2 godine nakon što smo upozoravali da je RH u vrhu europske ljestvice mortaliteta” (radni naslov)
 
Jačanje kapaciteta IGETa

Poboljšanje prepoznatljivosti udruge i medijska prisutnost preko:

 • društvenih mreža na Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, YouTube,…
 • update web strane, organiziranje i sudjelovanje podcasta
 • kreiranje komunikacijske/PR strategije i promocija djelatnosti IGET
 
Podizanje javne svijesti
 • podizanje svijesti opće i stručne javnosti o problematici i upoznavanje društva sa simptomima onkoloških bolesti, prevencijom, dijagnostikom, liječenjem i rehabilitacijom
 • priprema kratkog animiranog filma s ciljem poticanja šire populacije na odaziv na nacionalni preventivni program za kolorektalni karcinom. IGET namjerava u ovaj projekt uključiti veliki broj sudionika: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo zdravstva RH, KBC Sestre milosrdnice, Akademiju likovnih umjetnosti, Koalicija udruga u zdravstvu, Društvo psihologa te Studentska sekcija za gastroenterologiju MEF Zagreb
 • priprema letaka, brošura i vodiča za pacijente
 • sudjelovanje u kampanji organiziranoj od strane DICEa

 

Savjetovališta i radionice
 • uspostava psihološkog, enterostomalnog i pravnog savjetovališta namijenjenog onkološkim bolesnicima i članovima njihove obitelji, te zdravstvenim djelatnicima
 • organiziranje ciljanje radionice i predavanja nutricionističkog i enterostomalnog i savjetovališta koji bi primarno bili namijenjenog onkološkim bolesnicima i članovima njihove obitelji
 • izravna psihosocijalna pomoć i podrška oboljelima od raka i njihovim obiteljima – dužni smo poticati te bolesnike i njihove obitelji da aktivno sudjeluju u donošenju odluka o njihovom liječenju, da budu informirani o njihovoj bolesti, ali da im istovremeno pružimo psihosocijalnu pomoć i podršku; liječenje ne samo tijela, već i duha i emocija, može napraviti veliku razliku u njihovom životu i ozdravljenju
 • organizacije radionica za zdravstvenim djelatnicima
 • organiziranje aktivnosti i projekata za rehabilitaciju, resocijalizaciju i reintegraciju pacijenata u socioekonomski život i poboljšanje kvalitete života onkoloških bolesnika

 

IGET u Internacionalne/EU Asocijacije

 • poticanje i jačanje suradnje s domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje imaju iste ili slične ciljeve i zadaće te sudjelovanje u edukacijama, konferencijama, kongresima i dr.
 • unapređenje i jačanje organizacije i financijsike stabilnosti preko apliciranje za natječaje, EU grantove i druge projekte

 

Suradnja s institucijama (MZ, HZZO i dr)

Stvaranje i održavanje kontakata i dijaloga između IGETa i upravnih tijela i institucija u Hrvatskoj:

 • Ministarstvo zdravlja
 • HZZO
 • Hrvatski zavod za javno zdravstvo
 • Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Izrada 3 godišnjeg Strateškog plana i vremenski okvir.

Prosinac, 2022

Registracija novih članova i predavača


Registracija predavača


Registracija novih članova