Rak jednjaka i želuca

O raku jednjaka i želuca

Rak jednjaka – bolest koja zahvaća jednjak – organ dugog cjevastog oblika koji prenosi hranu iz grla do želuca. Po učestalosti je 8. najčešći rak u svjetskoj populaciji. U Europi je svake godine dijagnosticirano oko 53 000 slučajeva (ECIS podaci iz 2020 – https://ecis.jrc.ec.europa.eu/).

Rak želuca – bolest koja zahvaća stijenke želuca. Po učestalosti je 4. najčešći rak u svjetskoj populaciji. U Europi je godišnje dijagnosticirano oko 136 000 slučajeva (ECIS podaci iz 2020 – https://ecis.jrc.ec.europa.eu/).

Rak jednjaka je 13., a rak želuca 6. najčešći uzrok smrti kao posljedice raka u Europi.

O jednjaku i želucu

Jednjak i želudac su sastavni dio probavnog sustava. Jednjak je duga mišićna cijev koja spaja grlo i želudac. Nakon gutanja, hrana putuje kroz jednjak do želuca. Na kraju jednjaka nalazi se mišić zvan donji sfinkter jednjaka koji se opušta kako bi propustio hranu u želudac.

Želudac je organ u obliku slova J, a nalazi se u gornjem dijelu abdomena (trbuha). Nakon što hrana uđe u želudac, mišći želuca miješaju hranu i tekućinu s probavnim sokovima. Tako djelomično probavljena hrana izlazi iz želuca u tanko crijevo te potom u debelo crijevo.

Jednjak i želudac čine 4 različita sloja:

  • jednjak – mukoza, submukoza, mišićni sloj (muscularis) i adventicija (adventitia)
  • želudac – mukoza, submukoza, vanjski mišićni sloj (muscularis externa) i serozni sloj (serosa)
Anatomska ilustracija probavnog sustava (preuzeto i prilagođeno https://digestivecancers.eu/gastric-esophageal-what/).

Anatomska ilustracija probavnog sustava (preuzeto i prilagođeno https://digestivecancers.eu/gastric-esophageal-what/).

Vrste raka jednjaka

Rak jednjaka se može razviti u različitim dijelovima organa, ali se općenito dijeli na dva tipa:

  • karcinom pločastih stanica: razvija se u stanicama mukoze (unutarnjeg sloja jednjaka) te zahvaća uglavnom gornje dvije trećine jednjaka
  • adenokarcinom: razvija se u stanicama mukoznih žlijezda (inače pomažu hrani da lakše klizi do želuca); ovaj tip većinom zahvaća donju trećinu jednjaka.

Vrste raka želuca

Rak želuca obično počinje u stanicama koje oblažu mukozu te se širi kroz vanjske slojeve kako raste. Postoji više različitih tipova:

  • adenokarcinom: većina karcinoma želuca su adenokarcinomi (90 – 95%); ovaj tip se razvija iz stanica mukoze (unutarnji sloj želuca);
  • limfom: rak koji zahvaća tkivo imunosnog sustava te može započeti bilo gdje u limfnim čvorovima, uključujući one koji se nalaze kod želuca;
  • gastrointestinalni stromalni tumor (GIST): rijetki oblik raka želuca kojeg čine Cajalove intersticijske stanice (ICC);
  • karcinoidni tumor: nastaje iz želučanih stanica koje luče hormone.