Simptomi, probir i dijagnostika

Znakovi i simptomi kolorektalnog karcinoma

Znakovi i simptomi kolorektalnog karcinoma su:

 • probavne smetnje koje traju više od nekoliko dana (proljev, zatvor ili osjećaj da se crijevo ne isprazni u potpunosti)
 • stolice koje su oblikom uže nego inače
 • krv (ili svijetlocrvena ili vrlo tamna) u stolici
 • rektalno krvarenje sa svijetlocrvenom krvlju
 • česti bolovi uzrokovani stvaranjem plina, nadutost, sitost ili grčevi u trbuhu
 • gubitak težine bez poznatog razloga
 • osjećaj umora (slabost i zamor)

Posjetite svog liječnika ako imate bilo koji od ovih simptoma, osobito ako spadate u skupinu većeg rizika od razvoja kolorektalnog karcinoma.

Posjet liječniku i postavljanje dijagnoze

Kada odete na pregled liječniku, u potpunosti objasnite svoje simptome. Možete prije pregleda kod kuće i zapisati sve što Vas muči kako biste bili sigurni da ste sve rekli liječniku, uključujući koje ste simptome primijetili, kada su počeli, kada se i koliko često pojavljuju.

Recite svom liječniku sve postojeće bolesti (osobito upalne bolesti crijeva ili slična stanja) te imate li u obiteljskoj povijesti oboljele od karcinoma.

Povedite prijatelja ili rodbinu za podršku ako je potrebno. Ponekad je teško sjetiti se svih pitanja koja ste htjeli postaviti ili uzeti u obzir sve što Vam liječnik kaže; imati nekoga tamo zaista može pomoći.

Također zapamtite, ne morate se sramiti. Liječnici su naviknuli razgovarati o intimnim problemima i sve što im kažete potpuno je povjerljivo.

Vaš liječnik će napraviti opći pregled i uputiti Vas na daljnje pretrage.

Probir i testiranje

Postoje dva glavna načina za poduzimanje prvih koraka u otkrivanju kolorektalnog karcinoma. Prvi potiče pacijent, koji primijeti simptome, posjeti obiteljskog liječnika i uputi se na pretrage. Drugi je putem nacionalnog programa probira, koji je organiziran unutar zdravstvenog sustava kao način dijagnosticiranja kolorektalnog karcinoma (ili pred-karcinoma) kroz otkrivanje polipa prije nego što se pojave simptomi.

Probir

Kolorektalni karcinom jedan je od rijetkih karcinoma koji se može prevenirati probirom. Također je dobro izlječiv ako se dijagnosticira u ranoj fazi. Mnoge europske zemlje imaju nacionalne programe probira, najčešće za sve osobe u dobi od 50 do 74 godine. Detaljnije informacije o programu ranog otkrivanja kolorektalnog karcinoma u Hrvatskoj dostupne su na https://www.zzjzdnz.hr/hr/projekti/27.

Što se postiže probirom?

Većina kolorektalnih karcinoma počinje kao mala izraslina na stijenci crijeva – kolorektalni polip ili adenom. Ove male izrasline obično su dobroćudne (bezopasne), no neke se vremenom razviju u karcinom (postaju maligne).

Pronalaženje i uklanjanje polipa može prevenirati kolorektalni karcinom, a kolorektalni karcinom općenito se može liječiti i izliječiti kada se rano dijagnosticira, prije nego se bolest proširila. Zbog toga je probir na kolorektalni karcinom toliko važan i svi stariji od 50 godina trebaju biti pregledani, čak i ako se osjećaju potpuno zdravo.

Kako se provodi probir?

Do danas je test na okultno krvarenje u stolici, koji se naziva i FOBT (od engl. fecal occult blood test), jedina metoda probira koja se preporučuje u EU, nakon čega slijedi kolonoskopija kada su rezultati FOBT -a pozitivni.

FOBT je test u koji se radi iz uzorka stolice. Test se provodi u udobnosti vlastitog doma. Nekima će sve oko testa u stolici biti neugodno, ali je ovo vrlo jednostavan način koji bi Vam mogao spasiti život. Polipi ili karcinomi u debelom crijevu ili rektumu imaju krvne žile koje mogu otpustiti malu količinu krvi koju stolica pokupi pri prolasku kroz debelo crijevo. Testovi u stolici provjeravaju ima li tragova te skrivene (okultne) krvi koju se ne može vidjeti golim okom.

Što uključuje probir?

Sami ćete morati prikupiti uzorke stolice kod kuće. Sav potreban materijal za uzorkovanje uz jasne upute bit će Vam poslan poštom ili ćete ga dobiti u ruke. Nakon što prikupite uzorke, vratite ih prema dobivenim uputama.

U Europi postoje dvije vrste FOBT -a:

 • gvajak FOBT (gFOBT)

Ovaj test koristi testne kartone premazane gvajakom – tvari biljnog porijekla. Neka hrana ili lijekovi mogu utjecati na rezultate ovog testa, pa ćete morati izbjegavati određene stvari prije testiranja, uključujući crveno meso, namirnice bogate vitaminom C, poput voća i voćnih sokova, te nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID, od engl. non-steroidal anti-inflammatory drug) poput ibuprofena.

Učestalost: jednom godišnje ili jednom u dvije godine

 • fekalni imunokemijski test (FIT)

Slično gFOBT -u, ovaj test također dokazuje tragove krvi u stolici. Međutim, ograničenja u prehrani za FIT nisu potrebna, a vjeruje se da je test još točniji i osjetljiviji od gFOBT -a.

Učestalost: jednom godišnje ili jednom u dvije godine

Što nakon probira?

Ako bilo koji od ovih testova otkrije krv u Vašem uzorku stolice, trebat ćete obaviti vizualni pregled (obično kolonoskopija) za daljnju dijagnostičku obradu.

Vizualni pregledi

Vizualni pregledi uključuju različite vrste pretraga koje pregledavaju debelo crijevo i rektum kako bi se pronašle bilo kakve strukturne abnormalnosti koje mogu ukazivati ​​na znakove kolorektalnog karcinoma. Dalje u tekstu je objašnjena svaka pojedina vizualna pretraga.

Kolonoskopija

Ovo je jedan od najpouzdanijih testova koji je trenutno dostupan jer liječniku omogućuje izravni pregled rektuma i cijelog debelog crijeva te otkrivanje promjena ili abnormalnosti.

Što uključuje kolonoskopija?

 • Dobit ćete upute o tome kako se pripremiti za kolonoskopiju, to obično uključuje ​​jedenje lagane, nezačinjene hrane i uzimanje posebnog pripravka za crijeva u obliku lijeka dan ili dva unaprijed kako bi se crijeva iščistila.
 • Tijekom kolonoskopije dugačka, fleksibilna cijev (kolonoskop) sa svjetlosnom i malom video kamerom na kraju uvodi se u anus, a zatim u rektum i debelo crijevo.
 • Zrak se može upuhivati u debelo crijevo kako bi se stijenke crijeva razdvojile i bile bolje vidljive. Liječnik također može uzeti uzorke tkiva (biopsija) ili ukloniti polipe ili druga područja abnormalnog tkiva.
 • Kolonoskopija obično traje oko 30 do 60 minuta. Možda ćete osjetiti kako kolonoskop ulazi, ali ne bi trebao boljeti. Ako se tijekom postupka upuhuje zrak, možda ćete osjetiti osjećaj da morate na WC, ali opet, ovo ne bi trebalo biti bolno. Možda će Vam liječnik prethodno ponuditi ublažavanje boli ili sedaciju. Nakon zahvata možete osjetiti nadutost ili primijetiti krv u stolici. To je sasvim normalno.

Kolonoskopija

Ilustrativni prikaz sigmoidoskopije; sigmoidoskop (zelena cijev) je tanka osvijetljena cijev koja se uvodi kroz anus i rektum u sigmodini kolon (donji dio debelog crijeva) pri čemu se pretražuju svi dijelovi tog područja s ciljem otkrivanja abnormalnosti.

Kratki informativni video – Kako se pripremiti za kolonoskopiju:

Što nakon kolonoskopije?

Ukoliko Vaš liječnik tijekom kolonoskopije pronađe bilo kakve polipe ili abnormalno tkivo u debelom crijevu, poslat će ih na daljnju analizu kako bi se utvrdilo jesu li kancerogeni, pred-kancerogeni ili ne-kancerogeni.

Učestalost: Ovisi o Vašem riziku i rezultatima prethodnih pregleda. Obično je to svakih pet do deset godina.

Fleksibilna rektosigmoidoskopija

Fleksibilna sigmoidoskopija je pretraga slična kolonoskopiji. Kolonoskopija pregledava cijelo crijevo, dok sigmoidoskopija pokriva samo donji dio debelog crijeva i rektum.

Što uključuje rektosigmoidoskopija?

Način pretrage je sličan kolonoskopiji (opisano ranije), ali je manje invazivan jer cijev (sigmoidoskop), ne ide toliko daleko u debelo crijevo (samo u rektum i sigmoidno crijevo)

fleksibilni sigmoidoskopski pregled obično traje oko 15 minuta

Ilustrativni prikaz sigmoidoskopije; sigmoidoskop (zelena cijev) je tanka osvijetljena cijev koja se uvodi kroz anus i rektum u sigmodini kolon (donji dio debelog crijeva) pri čemu se pretražuju svi dijelovi tog područja s ciljem otkrivanja abnormalnosti.

Što nakon fleksibilne rektosigmoidoskopije?

Ukoliko Vaš liječnik tijekom fleksibilne rektosigmoidoskopije pronađe pre-kancerozni polip ili karcinom, kasnije ćete morati na kolonoskopiju kako bi liječnik pregledao ostatak debelog crijeva.

CT (kompjuterizirana tomografija) kolonografija / virtualna kolonoskopija

CT kolonografija ili virtualna kolonoskopija koristi rentgenske zrake i računalo za snimanje dvodimenzionalnih ili trodimenzionalnih slika debelog crijeva i rektuma.

Što uključuje CT kolonografija?

Slično kao i kod kolonoskopije, možda ćete dobiti upute o tome kako se pripremiti za pretragu, što obično uključuje jedenje lagane, nezačinjene hrane i uzimanje posebnog pripravka za crijeva u obliku lijeka dan ili dva unaprijed kako bi se crijeva iščistila.

Tijekom postupka, tanka savitljiva cijev stavlja se u anus i plin se upuhuje u crijeva. CT  tada snima crijevo iz više različitih kutova.

CT skener je veliki metalni uređaj koji izgleda poput krafne. Leći ćete na područje za ležanje i od Vas će se tražiti da ostanete mirni dok prolazite kroz rupu skenera. Bezbolno je, ali se možete osjećati blago klaustrofobično ili neugodno. Upozorite liječnika ako ste klaustrofobični ili osjećate nelagodu.

Što nakon CT kolonografije?

Polipi se tijekom ovog pregleda ne mogu ukloniti, što znači da će biti potrebna naknadna kolonoskopija ako će pretraga pokazati da imate polipe.

Endoskopska pretraga kapsulom

Endoskopija kapsulom koristi kapsulu veličine tablete vitamina koja sadrži sićušnu bežičnu kameru, koju progutate kako bi se snimio Vaš probavni trakt.

Slično kao i kod drugih postupaka, trebali biste uzeti pripravak za čišćenje crijeva kako biste mogli isprazniti crijeva. Ova pretraga nije široko dostupna i, za sada, se nije pokazala tako učinkovitom kao kolonoskopija u otkrivanju polipa i karcinoma.