Iva Kirac

Iva Kirac je specijalistica kirurške onkologije i abdominalne kirurgije koja radi u Klinici za tumore KBC Sestre Milosrdnice. Kao kirurg, Iva je stjecala iskustvo kroz obrazovanje u Pragu, Padovi, Parizu, New Yorku, Bostonu i Tokiju, a glavni interes bili su gastrointestinalni zloćudni tumori, kako u kliničkom tako i u istraživačkom radu. 

U suradnji sa Sveučilištem u Edinburghu, obranila je doktorski rad iz genetike tumora debelog crijeva na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Slijedeći trend primijenjene genetike, bila je dio tima koji je osnovao Genetsko onkološko savjetovalište u Hrvatskoj- u Klinici za tumore. Dio jedinice posvećen je istraživanju heterogenosti tumora, selektivnom terapijskom odgovoru i biomarkerima krvi u raku debelog crijeva i dojke. Kroz ove aktivnosti postaje članica COST akcije i konzorcija COGENT suradnica u studiji SOCCS; trenutno je autorica 36 indeksiranih publikacija (Nature Genetics, PloSone, Surgical Endoscopy), koautorica u poglavlju knjige i kourednica udžbenika o kirurgiji. 

Dio vremena volontira u Centru za umjetnost i medicinu, jedinstvenoj bolničkoj jedinici kojoj je cilj humanizirati bolničko okruženje kroz intervencije u okruženju i podržati skrb kroz umjetničke terapije.