Život s kolorektalnim karcinomom

Saznanje da imate karcinom može biti vrlo teško. Sigurno ćete osjetiti niz emocija. Ne postoji ispravna ili pogrešna reakcija ili osjećaji. Ono što je važno je dobiti potrebnu podršku, bila to praktična ili emocionalna podrška.

Život s kolorektalnim karcinomom

Kao i za svaki izazov, prvi korak je razumijeti svoje strahove i razgovarati o njima. Važno je biti otvoren s bliskim ljudima: supružnikom, djecom, roditeljima i prijateljima. Podijelite svoje emocije s njima i dopustite njima da iskažu svoje emocije i ideje. Oni Vam žele pomoći. Suočite se sa izazovima s kojima se susrećete, razmišljajte o rješenjima, tražite i dopustite drugima da Vam daju podršku i osjećajte se sigurno u vlastitu odluku koji god put liječenja odaberete.

Razgovor sa liječnikom o svim Vašim brigama važan je dio Vašega liječenja, osobito ako Vas novo saznanje o bolesti sputava u svakidašnjem životu.

Razgovarati s drugim ljudima koji prolaze kroz istu stvar također može pomoći. Dobra vijest je da postoje grupe za podršku pacijentima. Upravo zato i postoji Institut za gastrointestinalne tumore, i ako trebate pomoć i podršku, obratite nam se.

Što kada se karcinom ne može izliječiti?

Nažalost, kada je karcinom uznapredovao, liječenje je teško, a ponekad i nemoguće. U tom slučaju, glavni cilj liječenja je pomoći Vam da živite što je moguće duže i dostojanstvenije.

Takav način liječenja poznat je kao palijativna skrb. O Vama će se brinuti liječnici i medicinske sestre specijalizirane za palijativnu skrb. Otkriti da se karcinom ne može izliječiti može biti vrlo teško. Tim za palijativnu skrb pomoći će Vama i Vašim voljenima da dobijete potrebnu podršku.