Moja iskustva s CA debelog crijeva

Zoran Rotar
Zagreb
01.12.2022.

SLANJE UZORKA

Ovih se dana na televiziji  učestalo prikazuje propagandna poruka, u kojoj naš  popularni glumac poziva ljude iznad 50 godina, da se odazovu Javno zdravstvenoj akciji (JZA), s ciljem ranog otkrivanja ca debelog crijeva.

Ja (69 god) sam u ožujku 2021. odgovorio na JZA i poslao  stolicu na provjeru prisutnosti krvi u uzorcima. Prije toga sam nekoliko puta ignorirao ponude JZA,  koje su dolazile poštom. Zašto sam ovaj puta odlučio drugačije?

Ne, nisam imao baš nikakvih tegoba. Ali sam pročitao, da na pojavu ca debelog crijeva, veliku ulogu imaju genetske predispozicije. A moj je otac uspješno operirao ca debelog crijeva.

Jednostavan postupak za slanje uzoraka stolice, detaljno je opisan u pismu koje sam dobio od JZA. Ubrzo nakon što sam poslao uzorke, iako u jeku covid epidemije,  dobio sam poziv na kolonoskopiju iz Klinike za tumore, KBC Sestara milosrdnica. U stolici su otkriveni tragovi krvi.

Dobio sam uputstva za čišćenje crijeva, dan prije pregleda i to sam lako obavio. Uz negativni test na koronu, trebala je i D1 uputnica od svog dr. opće prakse.

MOJA PRVA KOLONOSKOPIJA

Moja prva kolonoskopija bio je povremeno prilično bolan pregled,  koji je trajao oko 20 min. Osim nekoliko polipa, koji su odmah,  posve bezbolno uklonjeni, otkriven je karcinom, koji je zahtijevao operaciju, što prije. Dao sam broj telefona na koji će me obavijestiti kada da dođem na pripremu za operaciju. Poziv sam dobio za desetak dana.

Klinika za tumore, odjel abdominalne kirurgije, na drugom katu, smještaj u trokrevetnoj sobi, s TV, tuš, WC.

U dva dana obavljeni su svi potrebni predoperacijski pregledi, zatim čišćenje crijeva i slijedeće jutro, operacija. Probudio sam se u intenzivnoj njezi, bez bolova, na brizi ljubaznih, vrijednih sestara. U sljedećih tri dana prilagođena prehrana, te šetnje i vježbe s fizioterapeutom uz potrebnu terapiju. Zatim ponovo na odjel, pa za četiri dana…otpust kući, uz propisanu dijetu i termin kontrole uz skidanje spajalica na šavu. Slijedeći kontrolni pregled, kolonoskopija za godinu dana.

Naglasio bih da nikakvih bolova nisam imao postoperativno u bolnici, niti kod kuće. Na uobičajenu prehranu sam se vratio već nakon dva mjeseca.

KONTROLNI PREGLED

Na kontrolni pregled (kolonoskopija), javio sam se nakon 18 mjeseci. Da, malo sam kasnio. Opet čišćenje crijeva i na moje čuđenje, ovaj puta posve bezbolan pregled. Nažalost, kolonoskopija je pokazala novu malignu tvorbu, na drugom mjestu, koju je bilo potrebno kirurški ukloniti.

Poziv za operaciju slijedio je za dva tjedna.

Jedne srijede sam primljen u bolnicu, u petak sam već bio operiran. Već u ponedjeljak sam bio na odjelu i sam šetao… Bez ikakvih bolova, bez ikakvih neugodnosti. U srijedu sam otpušten kući.

Preporuka: dijeta, bez dizanja tereta, kretanje itd. Za dva tjedna kontrolni pregled uz vađenje kopči sa šava (bezbolno).

Nadam se da slijedeće godine kolonoskopija neće pokazati neke nove patološke tvorbe. Tada bi slijedeća kontrola slijedila nakon tri godine.

 

Ova sam iskustva želio podijeliti, kako bih ohrabrio one, koji iz nekog razloga dvoje da li se odazvati na JZA. Sada točno znate što vas očekuje, ukoliko ste na vrijeme reagirali i spasili svoj život.

 

Zoran Rotar

Život sa stomom

Što kada se mora ostraniti dio debelog crijeva? Što kada je ishod operacije nešto drugačiji nego kod gospodina Zorna? Da li je život moguć uz stomu? Da li je moguće ostvariti kvalitetu života kao i prije operacije? Odgovor je DA! Život sa stomom je moguć i ostvariv u svim oblicima kojima je bio i prije operacije. Ako je karcinom obuhvatio dio debelog cijeva koji se mora odstraniti, nekada je jedino rješenje ugradnja stome. Iako djeluje zastrašujuće, život sa stomom omogućava normalan nastavak Vaših redovnih životnih aktivnosti, uz manju prilagodbu.

 

Što je stoma?

Stoma je umjetni otvor koji dozvoljava prolaz stolici iz crijeva. Napravljena je od kraja crijeva, koje je dovedeno na površinu vašeg trbuha. Na taj se način stvara otvor na koji se postavlja stoma.

Ovako izgleda život sa stomom

@thefureyfighter Replying to @loveablelady4 just a little stoma education! #stoma #stomabag #ileostomy #ostomybaglife #crohnsdisease #invisibleillness #disabilitytiktok #ibd #nocolonstillrollin ♬ original sound – Kristen ?
@stealthbelt Replying to @butchnesbitt an ostomy bag does not have to be your reason for not enjoying a relaxing time in the jacuzzi or pool! #stoma #stealthbelt #stealthbeltbelike #crohnsdisease #ostomybag #ostomyawareness #bodypositivity #colostomyawareness #urostomy #herniabelt #ostomybelt #nocolonstillrollin #stomaawareness ♬ original sound – DJ LILLI
@itskyajeub Loving summer and the mom bod☀️ inspo by @spencer barbosa?? #summer #summervibes #mom #mombod #momsoftiktok #momtok #positivity #fyp #foryoupage #ostomy #ostomyawareness ♬ alien superstar – beyoncé?