Život s karcinomom želuca i jednjaka

Čuti ovakvu dijagnozu jako je teško i izazovno. U redu je osjećati cijeli spektar emocija pa tako i strah. Dobar prvi korak u borbi sa strahom je informirati se i razumjeti što se točno događa te pričati o tome. Pokušajte podijeliti svoje emocije s bližnjima te dopustite njima da i oni podijele s vama što osjećaju. Također, moglo bi biti korisno razgovarati s ljudima koji prolaze kroz istu ili sličnu dijagnozu. Učinkovito suočavanje zahtijeva razumijevanje izazova s kojima se susrećete, razmišljanje o rješenjima te traženje i dopuštanje potpore drugih.

Razgovarajte s Vašim liječnikom o svim problemima koji Vam se javljaju jer je to važno za praćenje tijeka bolesti.

Kako rak jednjaka napreduje, može izazvati komplikacije, kao što su:

  • Opstrukcija jednjaka. Rak može otežati prolaz hrane i tekućine kroz vaš jednjak. Liječenje poput kemoterapije ili radioterapije ponekad može smanjiti rak kako bi vam pomoglo da lakše gutate.
  • Uznapredovali rak jednjaka može uzrokovati bol. Liječnik vam može propisati lijekove protiv bolova.
  • Krvarenje u jednjaku. Iako se krvarenje javlja obično postupno, ponekad može biti iznenadno i jako.

Nažalost, uznapredovale karcinome jednjaka i želuca ponekad je teško liječiti i možda neće biti moguće izliječiti rak. U tom slučaju, glavni cilj liječenja bit će pomoći vam da živite što dulje i što ugodnije. U tu svrhu postoji palijativna skrb koju Vam mogu pružiti liječnici i medicinske sestre specijalizirani za ovakav oblik skrbi. Ne ustručavajte se potražiti pomoć i osloniti na druge.