Prekrasne kompozicije Mozarta, Schuberta i Bacha odjekuju hodnicima Klinike za tumore u Zagrebu, gdje svoj red na terapiju, ili dijagnozu, čekaju najteži, onkološki bolesnici. Najljepšu glazbu ikad stvorenu, za pacijente ovdje periodično izvode studenti Muzičke akademije, ali i profesionalni glazbenici. Zahvaljujući inicijativi zaposlenika bolnice i podršci ravnateljstva, pacijenti se u čekaonici opuštaju uz prave koncerte klasične glazbe. Na koncerte u pauzama svraćaju i liječnici, kojima takvo opuštanje također treba.
– Koncerti, jednako tako i likovne izložbe koje imamo, jako dobro djeluju i na pacijente i na nas koji ovdje radimo, jer i mi smo u stalnom žrvnju. Pacijent dobija osjećaj da dodatno brinemo o njemu, ali i fokus, dok čeka, prebacuje s bolesti na glazbu, kaže Ivanka Herman, glavna inženjerka Kliničke jedinice za onkološku radiologiju, ujedno voditeljica bolničkog Centra za umjetnost i medicinu Klinike za tumore – jedinog takvog odjela u Hrvatskoj. Od nje je potekla inicijativa da umjetnost uđe u bolnicu, a dodatno za pacijente organiziraju i radionice plesa i pokreta, disanja, imaju i čitalačke klubove.

Suradnja s Muzičkom i Likovnom akademijom potpuno je volonterska. Dosad je u bolnici održano dvadesetak koncerata, a na zidovima se, umjesto uobičajenih bolničkih stručnih plakata, izmijenilo puno umjetničkih djela. Upravo se danas otvara nova izložba, izlaže slikarica Ana Ratković Sobota, održan će biti još jedan koncert klasične glazbe. Nastupali su dosad brojni mladi gitaristi, violinisti, violončelisti, pijanisti, ali i tamburice, mali vokalni sastavi također.
Cilj je skinuti stigmu s bolnice kao mjesta s isključivo negativnim predznakom – mjesta gdje se isključivo dolazi po (lošu) dijagnozu i plan liječenja. Klinika za tumore prva je u Hrvatskoj preuzela praksu humanizacije svojih prostora, koju brojne europske i svjetske klinike prakticiraju godinama. Art terapija, dokazano je, pomaže u liječenju i oporavku.
– Ulažu toliko truda ovdje u bolnici, i hvala im na tome. Od osoblja u kuhinji, preko spremačica, do doktora na najvišim funkcijama, oduševljen sam. Organiziraju brojne radionice, koncerte, izložbe, tako da se ovdje mi pacijenti ne osjećamo kao inventar – kaže Nikola Bataić (42), vozač i mehaničar tramvaja. Ovdje liječi karcinom debelog crijeva, s kojim se bori od jeseni 2021. I prije je imao, napominje, određene simptome, ali kako nisu upućivali na ovako ozbiljan razvoj događaja, ignorirao ih je, zbog čega danas jako žali. Upravo zbog toga sve poziva na preventivne preglede, i ohrabruje da se ne boje dolaska u bolnicu. Jedino je tako, poručuje, moguće spriječiti najgore.
– Ulaskom umjetnosti u bolnicu ‘srušili’ smo bolničke zidove, i pustili dio normalnog života unutra. Karcinom je kronična bolest, pacijenti su ovdje često, i želimo im i na ovaj način olakšati boravak kod nas. Osim toga, znamo koliko je emocionalna komponenta važna za motivaciju, naglašava dr. Iva Kirac, spec. kirurške onkologije i abdominalne kirurgije, čelna osoba Instituta za gastroenterološke tumore, aktivno uključena u rad bolničkog Centra za umjetnost i medicinu.
– Svirati u Klinici posebno je iskustvo. Nakon koncerta ostaje dojam uzajamne zahvalnosti između izvođača, slušatelja i organizatora, što je i za nas jako ispunjavajuće i poticajno iskustvo, otkriva nam mlada gitaristica Petra Stojaković koja je prije nekoliko dana u bolnici nastupala u gitarističkom duetu s Anom Čižmek, i nije im bilo prvi put. Nastupale su u nekoliko navrata kao studentice, sad i kao profesionalne glazbenice, jer nedavno su diplomirale.
Koordinatorica mladih glazbenika, pijanistica Brigita Vilč kaže kako je doista riječ o posebnom iskustvu i za njih koji ovamo dolaze svirati.
– Drukčiji je osjećaj od uobičajenog koncerta, kad svirate glazbe radi, i slušateljima želite dati što bolju glazbu. Ovdje, osim glazbe, dajete i nešto drugo, veće i od glazbe, što i nama glazbenicima stvara osjećaj da činimo nešto doista korisno, kaže profesorica klavira, suradnica na Muzičkoj akademiji. Otkriva kako im je prije nekoliko dana nakon gitarističkog koncerta prišao pacijent i duboko im zahvalio.
– Rekao nam je da je i sam radio kao profesor gitare pa ga je koncert utoliko još i više dirnuo. Prilaze nam i drugi pacijenti, i zahvaljuju, kažu da smo im priuštili nešto doista posebno u tim teškim životnim trenucima, zaključuje glazbenica.

I umjetnost liječi

Umjetnost kao medij omogućava lakši transfer i prorađivanje emocija, što doprinosi čuvanju zdravlja, pojašnjava ugledna liječnica dr. Iva Fattorini koja vodi Institut za umjetnost i medicinu pri svjetski poznatoj Cleveland Clinic u SAD-u. Medicina je umijeće liječenja, a umjetnost joj u tome može pomoći.

Izvor: www.24sata.hr