Ožujak je bio prvi puta u Hrvatskoj službeno proglasen Mjesecom borbe protiv kolorektalnog raka u Europi (ECCAM engl. European Colorectal Cancer Awareness Month) odgovaramo na pitanja koja su stvarno važna.

Osam od 100 Europljana može razviti kolorektalni karcinom tijekom života. To je jedna osoba iz publike na svaku rasprodanu predstavu u tipičnom kazalištu.

Doista, vjerojatno poznajete nekoga oboljelog od kolorektalnog karcinoma, koji je drugi i treći najčešći rak u Europi kod žena i muškaraca. Nažalost, kolorektalni rak čini više od 12% svih smrtnih slučajeva povezanih s rakom u Europi. U 2020. to je donijelo gubitak više od 240.000 života, a da ne spominjemo razorne učinke na obitelji i voljene.

Dobra vijest je da se kolorektalni karcinom u mnogim slučajevima može spriječiti i vrlo je izliječiv ako se dijagnosticira u ranoj fazi. Štoviše, kolorektalni karcinom može se spriječiti vođenjem zdravog načina života… stoga možete smanjiti rizik od kolorektalnog karcinoma donošenjem odluka koje će imati bezbroj drugih prednosti za vašu dobrobit.

Ako imate više od pedeset godina, morate se redovito testirati na kolorektalni karcinom – razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kako.

Ako imate obiteljsku povijest kolorektalnog karcinoma ili pokazujete znakove i simptome, ne biste trebali čekati da se testirate. Razgovarajte sa svojim liječnikom danas.

Pogledajte sve informacije u PDF dokumentu >>