Stella Kyriakides, Povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane

Stella Kyriakides, Povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane:

“U Europi 21. stoljeća nedopustivo je da probir, dijagnoza i liječenje ovise o tome gdje ste rođeni ili drugim čimbenicima nad kojima nemate kontrolu. Prema tome, budući je izazov za Europsku komisiju da se detaljnije pozabavi tim nejednakostima i pronađe rješenje kako ih smanjiti. U Hrvatskoj se smrtnost od raka dojke smanjila se za 25% od 2011. do 2019., ali ukupna smrtnost uzrokovana karcinomima i dalje je visoka. Plan za borbu protiv raka predviđa pomicanje fokusa ne samo na preživljavanje, nego i na kvalitetu života pacijenata nakon liječenja.

Jedini put u borbi protiv raka jest zajednički rad na tome da se svim pacijentima osigura pristup optimalnom probiru, liječenju i skrbi. Mreža sveobuhvatnih centara za borbu protiv raka Europske unije jedna je od ključnih mjera Europskog plana za borbu protiv raka.

Još uvijek postoji previše razlika između i unutar država članica te između različitih skupina stanovništva. Odlučni smo riješiti te nejednakosti u ishodima raka među državama članicama. Poboljšanje jednakog pristupa zdravstvenoj skrbi ključno je pitanje  u Planu za borbu protiv raka. Jedan od načina da podržimo smanjenje razlika je stvaranje mreže sveobuhvatnih centara za rak i uspostava Registra za nejednakosti u pogledu raka, kako bi se identificirali izazovi i specifična područja djelovanja koja će nas usmjeriti tamo gdje su ulaganja i intervencije najpotrebniji.”

Povodom nezavidnih rezultata u liječenju raka u Hrvatskoj uz ne tako mala uložena sredstva, IGET je postavio nekoliko pitanja osobama iz političkog života koje se bave zdravstvom. Svoje viđenje situacije s nama su podijelili predstavnici vodećih političkih stranka i pacijenata.  Unatoč, različitim perspektivama, u glavnim točkama rezoniraju trendovi i politike koje su se u EU pokazale učinkovitima.

S IGETom su razgovarali:

  • Renata Sabljar-Dračevac, Predsjednica  Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Sabora RH, Socijaldemokrati
  • Ivan Ćelić, Potpredsjednik  Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Sabora RH, HDZ
  • Ivana Kekin, Zastupnica u Saboru RH, Možemo
  • Zvonimir Troskot, Zastupnik u Saboru RH, Most
  • Andreja Marić, Zastupnica u Saboru RH, SDP
  • Ivica Belina, Koalicija udruga u zdravstvu

Slijedeći koraci bi bili plan, smjernice i implementacija. Razgovore u cijelosti možete pogledati na IGET-ovom Youtube kanalu.