Umjetnost pozitivno utječe na mentalno i fizičko zdravlje ljudi! Potvrđuju to i mnoga medicinska istraživanja koja su ohrabrila stručnjake iz raznih područja umjetnosti i medicine da osnuju 2016. godine Centar za umjetnost i medicinu. Od njegova osnutka održan je niz događaja u Klinici za tumore koji posežu upravo za umjetnošću kako bi što bolje integrirali odnosno otresli stigmu s malignih bolesti.

Kroz izložbe, koncerte, terapije pokretom/plesom, muzikom, art terapijom vrata Klinike se otvaraju svijetu koji se uobičajeno ne nalazi u bolnički prostor. O tom smo razgovarali s dr. Ivom Fattorini koja se tim područjem bavi zadnjih 15 godina, te je znanje i vještine jednim dijelom stekla radom i vođenjem Instituta za umjetnost i medicinu pri svjetski poznatoj Cleveland Clinic u SAD-u.

“Rezultati klinike Cleveland pokazuju zadovoljstvo bolesnika primjenom kreativnih terapija; 91% poboljšanje zdravstvenog stanja kroz likovnu umjetnost, i 94% kroz glazbenu umjetnost uz povećanje razine svjesnosti o prevenciji zdravlja ocjenjujući ih kao jedan od nedovoljno korištenih modaliteta u promociji zdravlja.”
dr.Fattorini

Od osnutka u rad Centra za umjetnost i medicinu uključena je i dr.med.Iva Kirac, spec. kirurške onkologije i abdominalne kirurgije na Klinici za tumore, KBC Sestre milosrdnice .Kao čelna osoba Instituta za gastroenterološke tumore podržava dobre prakse i nadstandarde u očuvanju zdravlja, prevenciji i liječenju.

“Sve je više prepoznata potreba za uvažavanjem okoline i emocionalnih potreba pacijenata, stoga smo odlučili podržati ovaj događaj, priču Centra za umjetnost i medicinu. I nakon niza razgovora nakon tribine, posebno s Ministarstvom kulture, nadamo se da ćemo “zaraziti” i ostale bolnice u Hrvatskoj sa sličnom praksom.”
dr. Iva Kirac

Humanizaciji prostora i procesa liječenja treba se više posvetiti slaže se i voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju-lokacija Ilica, Kliničkog zavoda docentica Vesna Ramljak. Čitajte, pjevajte, plešite, crtajte – umjetnost, kako smo čuli, ako ne liječi, onda barem olakšava liječenje odnosno pomaže našem ponajprije mentalnom zdravlju.