Projekti

PREHABILITACIJA

Prekondicioniranje pacijenata oboljelih od gastrointestinalnih tumora

Prekondicioniranje čini niz intervencija koje omogućavaju da osoba oboljela od malignih bolesti bude psihofizički u optimalnom stanju za primanje terapije, bilo kirurške, bilo radioterapije ili kemoterapije.

Praktično, prilikom planiranja liječenja se procjenjuje nutritivni status i psihičke potrebe te se radi plan prehrane, fizičke aktivnosti i eventualno podrške psihologa. Iste usluge su u koordinaciju s ostalim službama dostupne i izvan bolničkog sustava između epizoda liječenja.

Do sada se pokazalo da takav pristup, smanjuje komplikacije onkološkog liječenja na minimum i omogućava niske stope odustajanja od liječenja. Kroz ovaj projekt pokušavamo s partnerima oživjeti postojeće protokole i poboljšati komunikaciju između svih uključenih kako bi što većem broju osoba ova usluga bila dostupna. 

U Luznici je, 21.10.2021, odrzan skup o Prehabilitaciji pacijenata s gastroenteroloskim tumorima((link na program). Luznica je izabrana kao mjesto odrzavanja ovog hibridnog skupa jer je red Sestara milosrdnica upravo na tom mjestu uzgajao hranu za tadašnju bolnicu, a danasnji KBC Sestre milosrdnice.  

Tijekom pocetkom svibnja 2022 planiramo okrugli stol na temu prehabilitacije i dostupnih protokola. Detaljan program i vrijeme bit ce dostupni uskoro.

KOLOREKTALNI KARCINOM

U svibnju 2021 odrzali smo virtualni okrugli stol o razlozima slabih ishoda lijecenja kolorektalnog karcinoma (program na linku), nakon cega smo kroz citavu jesen, kroz niz javnih istupa pozivali osobe da se odazovu probiru ili u slucaju visokog rizika na temelju obiteljske anamneze jave na kolonoskopiju (link na IZ MEDIJA). Na sljedećem linku je dostupan popis i kontakti svih mjesta u Zagrebu gdje je moguce obaviti kolonoskopiju (link). Adresar kolonoskopija planiramo tijekom ove godine proširiti na cijelu Hrvatsku. Tijekom 2022   kroz javne akcije nastavit cemo podizati svijest o nužnosti ranijeg otkrivanja tumora debelog crijeva u suradnji s DICEom.

Tijekom 2022 godine u planu je omoguciti besplatne konzultacije enterostomalnog terapeuta, nutritivne i pravne konzultacije u popodnevnim satima ili telefonski, zahvaljujuci donatorima kojima se ovim putem zahvaljujemo.

Aktivno tražimo partnere u kreiranju transparentne onkološke mreže i praćenja puta pacijenta kroz sustav- prvenstveno gastrointestinalnih tumore.