Projekti

PREHABILITACIJA

Prekondicioniranje pacijenata oboljelih od gastrointestinalnih tumora

Prekondicioniranje čini niz intervencija koje omogućavaju da osoba oboljela od malignih bolesti bude psihofizički u optimalnom stanju za primanje terapije, bilo kirurške, bilo radioterapije ili kemoterapije.

Praktično, prilikom planiranja liječenja se procjenjuje nutritivni status i psihičke potrebe te se radi plan prehrane, fizičke aktivnosti i eventualno podrške psihologa. Iste usluge su u koordinaciji s ostalim službama dostupne i izvan bolničkog sustava između epizoda liječenja.

Do sada se pokazalo da takav pristup, smanjuje komplikacije onkološkog liječenja na minimum i omogućava niske stope odustajanja od liječenja. Kroz ovaj projekt pokušavamo s partnerima oživjeti postojeće protokole i poboljšati komunikaciju između svih uključenih kako bi što većem broju osoba ova usluga bila dostupna.

U Lužnici je, 21.10.2021, održan skup o Prehabilitaciji pacijenata s gastroenterološkim tumorima. Lužnica je izabrana kao mjesto održavanja ovog hibridnog skupa jer je red Sestara milosrdnica upravo na tom mjestu uzgajao hranu za tadašnju bolnicu, a današnji KBC Sestre milosrdnice.

Tijekom svibnja 2024. planiramo sastanak na temu prehabilitacije i dostupnih protokola. Detaljan program i vrijeme bit će dostupni uskoro.

KOLOREKTALNI KARCINOM

U svibnju 2021. održali smo virtualni okrugli stol o razlozima slabih ishoda liječenja kolorektalnog karcinoma, nakon čega smo kroz čitavu jesen, kroz niz javnih istupa pozivali osobe da se odazovu probiru ili u slučaju visokog rizika na temelju obiteljske anamneze jave na kolonoskopiju. Na sljedećem linku je dostupan popis i kontakti svih mjesta u Zagrebu gdje je moguće obaviti kolonoskopiju. Adresar kolonoskopija i gastroskopija obuhvaća čitavu Hrvatsku. Kroz javne akcije nastavit ćemo podizati svijest o nužnosti ranijeg otkrivanja tumora debelog crijeva u suradnji s DICE-om.

IGET omogućava besplatne konzultacije entero-stomalnog terapeuta, nutritivne i pravne konzultacije u popodnevnim satima ili telefonski, zahvaljujuci donatorima kojima se ovim putem zahvaljujemo.

Aktivno tražimo partnere u kreiranju transparentne onkološke mreže i praćenja puta pacijenta kroz sustav – prvenstveno gastrointestinalne tumore.